Bemutatkozunk a gyerekeknek

Gondoltad volna, hogy a 8 éves kisgyerekek eszik a nyers céklát?

Napjainkban egyre gyakoribbnak számít, hogy a gyerekek, de akár a felnőttek is kevésbé fogyasztják szívesen a zöldségeket és gyümölcsöket, pedig, ha megkóstolásához kedvet csinálunk, a gyerekek nagyon sok mindent jó ízűen fogyasztanak el.

A Bugyulófalva Szociális Szövetkezet legújabb „Kíváncsi Gyümölcs” pályázatának egyik kiemelt célja gyerekek zöldség- és gyümölcs fogyasztási szokásainak javítása.

A projekt keretein belül lehetőség nyílik több általános iskola és óvoda számára látogatást tenni a környékbeli őstermelők földjein és általuk megismerkedni a hazai zöldségekkel, gyümölcsökkel és azok felhasználási, feldolgozási lehetőségeinek széles választékával.

A tordasi Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola második osztályos tanulói meglátogatták Pázmándon Hódiné Vereckei Anna őstermelőt, aki végzettségét tekintve kertészmérnök. Gyönyörű gazdaságát egyedül vezeti és az ott megtermelt javakat is saját maga dolgozza fel.

Anna körbevezetett bennünket a birtokon, részletesen bemutatta az üvegházban és szabadföldön termő haszonnövényeit is. A gyerekek sok új dolgot tanulhattak játszva, testközelből megtapasztalva a gazdálkodás rejtelmeiről. Megtudhatták például, hogy egy biogazdaságban járunk, ahol bizony minden vegyszermentesen terem és kerül feldolgozásra. Látták, hogy a levágott fű, szalma milyen hasznos lehet, mint talajtakaró eszköz, csökkenti a párolgást, így megakadályozza a gyors kiszáradását. Ez a művelet a gazdának is kedvez, hiszen kevesebbet kell locsolni, a szalma pedig teljesen lebomlik további értékes tápanyagot biztosítva a cseperedő növények számára. Érdeklődve tapogatták és figyelték meg, hogy a szalma alatti föld valóban nedves és talajlakó állatokkal teli a fedetlen részekkel ellentétben.

A rövid séta után betekintést nyertünk az éléskamrába, ahol a feldolgozott termékek sorakoztak, majd az udvaron leülve ízlelőbimbóinknak is kedveztünk. Megkóstolhattuk a szezonban termő friss zöldségeket, gyümölcsöket és a virágok nyílásának sorrendjében pitypangból, orgonából, akácból, bodzából készült háziszörpöket.

Nagy sikert aratott a Sweet Million nevezetű paradicsom, amelyről elhangzott, hogy minden évben a világ 5 legédesebb paradicsomfajtája közé választják, és a nyers cékla, amelynek magas vastartalma pedig segít a vérképződésben.

Aszalványok is kerültek terítékre. Emellett ehettünk a még lédús, felszeletelt kifejezetten aszalni való paradicsomból, ez által jól látszott a különbség a friss zöldég és a végeredmény között.

A kirándulást egy villámtotó nevezetű játékkal zártunk, amelyben a gyerekek két csapatra osztva ismételhették át és mélyíthették el a délelőtt szerzett tudásukat.

Köszönjük szépen a nagyszerű programot!

 

2018.09.24

Bugyulófalva Szociális Szövetkezet
H-1133 Budapest, Thurzó utca 5. D. ép. 2. em. 19.
Telefonszám: (06 30) 327-4548 www.bugyulo.hu